Blessures

Shin splints

Pijn in de schenen (ook wel ‘shin splints’ genoemd) komt vaak voor bij atletiek, zaalsporten en hardlopen. Een scherpe pijn manifesteert zich in het beginstadium aan het onderste/ bovenste gedeelte van de schenen en vermindert tijdens rust. Buig de voorvoet naar beneden en de pijn wordt heftiger.

De oorzaak is simpelweg overbelasting van de achterste scheen-beenspier. Deze loopt vanaf het midden van het scheenbeen naar de binnen- en bovenkant van de voet.

Overpronatie (het naar binnen kantelen van voet en enkel) speelt hierbij vaak een rol. Tijdens sporten of hardlopen kantelen de voet en enkel naar binnen met als gevolg het overmatig rekken van de scheenbeenspier. Vooral mensen die voor het eerst gaan hardlopen hebben last van dit probleem. Een warm-up en het geleidelijk opbouwen van activiteiten zijn daarom belangrijk.

"blesures”

Achillespeesblessure

De achillespees is de aanhechting van de kuitspieren aan het hielbeen. Een achillespeesblessure is vaak een typisch geval van overbelasting in arbeid maar ook in stand. Als tijdens het lopen of rennen de voet en enkel naar binnen kantelen draait ook het onderbeen mee naar binnen. Dit veroorzaakt een voortdurende trekkende kracht op de kuitspieren. De achillespees, die aan de kuitspier vastzit, is de zwakste schakel in de keten en wordt overspannen en kan geïrriteerd of ontstoken raken. In het ergste geval kan de pees zelfs in- of afscheuren. Daarom is het belangrijk om achillespeespijn serieus te nemen.

De pijn bevindt zich 5 tot 10 centimeter boven de hiel en is vaak gecombineerd met stijfheid in de kuitspieren. Vaak is hier een verdikking en roodheid aanwezig.

"blesures”

Hielspoor

Hielspoor is een verkalking onder de hiel, bij de aanhechting van de pees die naar de voorvoet loopt. Deze verkalking is waarneembaar op röntgen foto’s. Doordat röntgenfoto vanaf de zijkant genomen worden lijkt het een scherpe punt, maar in werkelijkheid is deze platter, aangezien de peesplaat over een wat breder oppervlak aan de hiel hecht. Deze hielspoor verkalking hoeft lang niet altijd hiel pijn of voet pijn te veroorzaken.

Fasciitis plantaris

Ook is het mogelijk dat mensen wel klachten als voet pijn ondervinden, maar helemaal geen verkalking hebben. Dan is er sprake van peesplaatontsteking, of fasciitis plantaris. Dit is puur een ontsteking, op dezelfde plek waar ook het hielspoor meestal ontstaat. Eigenlijk is het meestal de peesplaatontsteking die de pijn klachten veroorzaakt, al dan niet met een waarneembaar hielspoor.

"blesures”

Metatarsalgie

Pijn onder de bal van de voet (ook wel metatarsalgie genoemd) wordt gekenmerkt door overmatige eeltvorming en een branderig gevoel onder de bal van de voet, vooral bij het dragen van (hoge) hakken. Er ontstaat extra druk op de voorvoet en middenvoetsbeentjes, wat leidt tot het doorzakken van de middenvoetsbeentjes en overmatige eeltvorming. Dit veroorzaakt pijn en vaak een branderig gevoel onder de bal van de voet.

Het probleem kan ook voorkomen bij het dragen van normale dames- en herenschoenen. Vooral mensen die veel lopen en staan voor hun werk en in hard schoeisel lopen ondervinden vaak problemen in de bal van de voet. De oorzaak hiervan is vaak het naar binnen kantelen van voet en enkel en het doorzakken van de middenvoetsbeentjes (de metatarsalen).

"blesures”

Morton’s neuralgie

Bij een Morton-neuroom (of Morton’s neuralgie) raken zenuwen tussen de middenvoetsbeentjes, de zogenaamde metatarsalen, bekneld. Ze verdikken of zwellen op. Meestal vindt deze neuralgie plaats tussen de derde en vierde metatarsalen. De pijn wordt erger bij druk op de voorvoet en bij het samenknijpen van de tenen; de pijn vermindert bij rust.

Morton’s neuralgie wordt vaak beschreven als een brandende of stekende pijn in de middenvoet die zich uitspreidt naar de tenen. Dit gaat vaak gepaard met tintelingen en gevoelsverlies in de tenen.

Overpronatie (het naar binnen kantelen van de voet en enkel) speelt vaak een rol bij Morton’s neuralgie. Overpronatie veroorzaakt het doorzakken van de middenvoetsbeentjes, vaak samenhangend met veel druk. Het gevolg is dat de zenuwen tussen beentjes beknelt worden of zelfs ontstoken raken, wat een stekende pijn en een tintelend gevoel veroorzaakt.

"blesures”

Openingstijden

Wij werken alleen op afspraak

Running Center Heerhugowaard

Stationsplein 77
1703 WE Heerhugowaard

Telefoon 072 51 11 327
Email

Neem vrijblijvend contact met ons op